Големиот Гетсби

Големиот Гетсби

Цена
ден 250.00
Цена со попуст
ден 250.00
Цена
Распродадено
Unit price
per 

Ни оган ни мраз не можат да го уништат она што се крие во човековото срце.

Сместен среде раскошот на површната убавина, во гламурозната стварност стежната од модерни имиња, автомобили и брендови, Џеј Гетсби со сите мрачни тајни на своето минато се обидува да ја оствари својата љубов кон Дејзи Бјукенен. Раскажана од перспектива на нејзиниот братучед Ник Керевеј, оваа приказна е едно од најпознатите дела на Фицџералд, извонреден спој на американскиот сон и моралната декаденција во ерата на џезот.

Светот е пред морален колапс. Животот тече во изобилство и разврат, со губење на основните морални вредности. Виден низ очите на нараторот, кој се запознава со духовно сиромашниот аристократски живот во кој најголем антагонист е самото време, и денес ја чувствуваме парадоксалната длабочина на таквото постоење.

Класика без која не може да се замисли современата книжевност. Книга неопходна за човековото срце, без која не ќе може да се пробие низ струјата што непрекинато го враќа назад, во минатото.