Генералот во својот лавиринт

Генералот во својот лавиринт

Цена
ден 500.00
Цена со попуст
ден 500.00
Цена
Распродадено
Unit price
per 

Најполитичкиот роман на Маркес ја раскажува трагичната приказна на генералот Симон Боливар – човекот кој се обиде да обедини еден цел континент.

Боливар, во шест латиноамерикански земји познат како „Ослободителот“, е еден од најпрочуените јунаци на западната хемисфера. Во брилијантниот и единствен приказ на Боливар од страна на Маркес, тој е извонредно прикажан и со сите свои човечки мани. Романот го следи неговото последно патешествие по реката Магдалена кон морето во 1830 година, пронижано со потсетувања на сцени од некогашните славни времиња и со жалоста по загубениот сон за обединување на американските народи. Лишен од некогашната моќ, постојано под закана од атентат и предвремено остарен и изнемоштен од фатална болест, генералот сè уште е еден извонредно витален и темпераментен човек. Се чини дека она што го држи во живот е неверојатната сила на волјата што ја поседува, која во минатото е и клучот како за неговите победи на бојното поле, така и за неговите недобројни љубовни врски. Додека се движи низ сопствениот лавиринт, сочинет од моќта што сè повеќе слабее и од сеќавањата што сè посилно испливуваат на површината, тој ù пркоси на смртта до последниот здив.