Ернест Хемингвеј - “Мора да се навикнеме дека на најважните крстопати, не наоѓаме секогаш знаци.”

Ернест Хемингвеј – еден од највлијателните литерати за своето време, кој до денес ја носи таа титула. Тој е писател со авантуристички дух, добитник на Пулицеровата награда за романот „Старецот и морето“ во 1953 година и Нобелова награда за книжевност една година подоцна. Тој говори за животот, љубовта, успесите... неговите моќни мисли засекогаш остануваат врежани во вашата душа.

 

 

ЧИТАЈ КНИГА за вас ги издвојува следниве цитати:

 1. “Не постои поверен пријател од книгата.”
 2. “Секогаш направи го трезен она што си го рекол дека ќе го направиш пијан. Тоа ќе те научи да го држиш јазикот зад забите.”
 3. “Најдобриот начин да откриеш дали можеш да веруваш некому е да му веруваш.”
 4. “Кога луѓето зборуваат, слушај во целост. Повеќето луѓе никогаш не слушаат.”
 5. “Животот на секој човек ќе заврши исто. Постојат само детали за тоа како живеел и како умрел кои го разликуваат од другите.”
 6. “За да можеш да пишуваш за животот, прво мора да го живееш.”
 7. “Можат да нè понижуваат, но нè можат да не понижат.”
 8. “Младоста ја имаме за да правиме глупости, а староста да жалиме за глупостите.”
 9. “Мора да се навикнеме дека на најважните крстопати, не наоѓаме секогаш знаци.”
 10. “Чувај ја бистрината во главата и поднеси го патењето на достоен начин.”
 11. „Никогаш немој да одиш на патување со некој кој не го сакаш.“
 12. „Среќата кај интелигентни луѓе е најреткото нешто што го познавам.“
 13. „Обожавам да спијам. Мојот живот има навика да се распаѓа кога сум буден, ме сфаќаш?“
 14. „Најболното нешто е да се изгубиш себеси во процесот кога сакаш некого премногу, и да заборавиш дека и ти си посебен исто така.“