Црна книга

Црна книга

Цена
ден 500.00
Цена со попуст
ден 500.00
Цена
Распродадено
Unit price
per 

Добитник на Нобеловата награда за литература

Галип е адвокат кој живее во Истанбул. Неговата жена Руја, љубителка на детективски романи, исчезнува. Дали го оставила за својот поранешен сопруг, или пак за популарниот колумнист Џелал? Но излегува дека и Џелал е исчезнат. Додека Галип истражува, го зема завидниот идентитет на Џелал, ја носи неговата облека, одговара на повиците на неговиот телефон, па дури и ги пишува неговите колумни. Галип трага по секаков можен доказ, но природата на мистеријата постојано се менува, а кога добива смртна закана, тој почнува да се плаши од најлошото.

Со својата лавина од магични приказни за Истанбул, Црна книга е генијална и неконвенционална мистерија, но и провокативна размисла за идентитетот. За читателите на турската литература ова е култен роман во кој Орхан Памук го пронаоѓа својот вистински авторски глас.