Робинсон Крусо

Робинсон Крусо

Цена
ден 200.00
Цена со попуст
ден 200.00
Цена
Распродадено
Unit price
per 

Морнарот Робинсон Крусо завршува на пуст остров како единствен преживеан по катастрофалниот бродолом. Оставен на милост и немилост на суровата природа и на самотијата, тој го пронаоѓа патот до културата и цивилизацијата. Учи занаети, гради куќа, обработува земјиште и припитомува животни, но сè уште е сам. Сето тоа се менува кога ќе го спаси Петко од човекојадците и заедно ќе го планираат враќањето дома...

Романот „Робинсон Крусо“ претставува образец-темелник за тоа како треба да изгледа еден авантуристички роман. Семоќта на човековата волја соочена со стихијата на природата и другите искушенија на непознатото наоѓаат безвременска форма во делото на Даниел Дефо.

Од објавувањето во 1719 година, романот „Робинсон Крусо“ е издаден во преку седумстотини изданија, инспирирајќи безброј имитации и варијации.