Последните селани

Последните селани

Цена
ден 290.00
Цена со попуст
ден 290.00
Цена
Распродадено
Unit price
per 

Селото во кое живеат последните селани се чини како некое митско место, каде што времето тече циклично, а животот на неколкутемина жители има повторлива, тукуречи ритуална динамика. Заборавени од светот и од потомците, тие веќе не чекаат ништо и никого, освен сопствената смрт. Единствениот настан што ќе изврши упад во тоа колективно чекање е потерата по Алексо Жешков, помладиот син на Варвара и Теофил Жешкови, обвинет за двојно убиство.

Романот „Последните селани“ во 1998 година беше номиниран за престижната книжевна награда „Балканика"