Кој го уби султанот?

Кој го уби султанот?

Цена
ден 200.00
Цена со попуст
ден 200.00
Цена
Распродадено
Unit price
per 

Насекаде има крв!
Еден многу впечатлив поглед на Ајше Кулин на последниот период на отоманското владеење.
Во овој роман читаме за крајот на еден период, кој завршува со таинствената смрт на султанот Абдулазиз, видено од очите на многубројни важни личности во дворот. Гледаме дека Кулин понекогаш на сите ликови им се приближува со една извонредна човечна чувствителност, понекогаш на самите граници на литературата.
„Кој го уби султанот?“, всушност, е роман што ни укажува на сличноста на блиската историја со денешнината, ни покажува дека, всушност, историјата не се состои само од повторување, туку и од контемплација. Ова е еден вистински повик, едно барање да се свртиме и да прочитаме за тој период со сета своја енергија и искреност!
„Кој го уби султанот?“ е роман на едно видување, кој ќе го прочитаме во еден здив, а во кој постојано ќе нè следи песната....
„Од Аксарај снег доаѓа
Мислев дека мојата сакана доаѓа
Погледнав од прозорецот
Черкез Хасан душата ја испушта“.
Од суптилното пенкало на Ајше Кулин!