Злосторство и казна

Злосторство и казна

Цена
ден 700.00
Цена со попуст
ден 700.00
Цена
Распродадено
Unit price
per 

„Злосторство и казна“ – едно од најголемите дела на руската и на светската книжевност.

Истовремено и длабок филозофски роман, и напната психолошка драма, и возбудлив трилер, како и величествен опис на еден мрачен град во чијашто утроба луѓето грешат, бараат прошка, се жртвуваат, се одрекуваат од себеси поради своите блиски и наоѓаат душевен спокој во смирение, покајување и вера.

Низ страниците на можеби најголемото класично ремек-дело, на читателот му се нуди уникатна можност да ги истражува темните катчиња на човековата душа. Во центарот на вниманието се наоѓаат филозофските прашања за моралот, слободната волја и природата на човековото злосторство. Анализирајќи ја психолошката состојба на главниот лик, поранешниот студент Родион Раскољников, и историјата на неговото злосторство, авторот ја истражува границата помеѓу доброто и злото, моралот и подлоста.

Дејството е сконцентрирано во девет и пол дена до стореното злосторство и девет години по злосторството (една за време на судењето и осум во прогонство), што секако, како и многу други нешта во овој роман, има длабока симболика.