Захок

Захок

Цена
ден 500.00
Цена со попуст
ден 500.00
Цена
Распродадено
Unit price
per 

Во романот „Захок“ од Владимир Медведев се оживува егзотичниот и застрашувачки свет на Централна Азија. Место на дејствието ‒ Таџикистан, време ‒ граѓанската војна на почетокот на деведесеттите години на минатиот век. Во центарот на случувањата е судбината руското семејство, што без да сака останало во горите на Памир и паднало во рацете на новите господари на државата. Авторот е исто така по потекло од Таџикистан. Смртните трагедии следат една по друга. Исто како и суровите, морбидни и крвави злосторства.
По падот на СССР, Русите ги напуштале поранешните советски републики, како што порано Римјаните, Шпанците, Англичаните и Французите, ги напуштале колониите, носејќи ги трагите од напуштената земја. Романот „Захок“, за кој соодветен превод можеби би бил зборот „Аждер“, сведочи дека исчезнатата империја продолжува да живее според примитивните, злосторничките и криминални модели на владеење…