Авантурите на Хаклбери Фин - 8 одделение

Авантурите на Хаклбери Фин - 8 одделение

Цена
ден 290.00
Цена со попуст
ден 290.00
Цена
Распродадено
Unit price
per 

„Авантурите на Хаклбери Фин“ е еден од првите романи во американската книжевност напишан на народен, говорен јазик. Нарекуван е и првиот вистински голем американски роман.

Романот ги следи патешествијата на Хак Фин низ Југот на земјата, предводени од желбата за независност и слобода.

Хак го сретнува избеганиот црнец Џим, роб по кој е пуштена потера, и заедно патуваат на сплав по Мисисипи, при што им се случуваат многу авантури и сретнуваат многу интересни личности – меѓу кои и Том Соер!

Разработувајќи ги безвремените и универзални теми поврзани со предрасудите, храброста и надежта, „Авантурите на Хаклбери Фин“ до денешен ден се смета за камен-темелник на американската романескна традиција.