Мандаринот и други раскази

Мандаринот и други раскази

Цена
ден 199.00
Цена со попуст
ден 199.00
Цена
Распродадено
Unit price
per 

Во овој воведен избор од неговото творештво на македонски јазик, Еса де Кеирош е претставен со осум раскази што ги одразуваат неговите најчести интереси: опсесивната љубов, критиката на буржоарскиот начин на живот и црковните сталежи, како и филозофското истражување на религијата и моралот. Најдолгиот расказ во збирката, Мандаринот (1880), е едновремено и еден од неговите најпознати, фаустовски наратив за Теодор, веќе остарен и сиромашен службеник, кој сонува да стане богат. Пред него се јавува Ѓаволот, кој му ветува богатства доколку се моли за смртта на далечен мандарин во Кина. Мандаринот умира, по што Теодор наследува огромно богатство и почнува декадентен живот опкружен со луксуз. Но, дали совеста ќе му дозволи на Теодор така и да го продолжи својот живот?